Hvad er det nu liiige din titel er?

Multimediegrafiker, mediegrafiker, grafisk designer, grafiker eller designer?

Kært barn har mange navne. Rigtig mange navne endda.

Personligt fik jeg mit svendebrev som mediegrafiker fra Roskilde Tekniske skole d. 27/9/2019. Så jeg er i bund og grund “bare” mediegrafiker. MG-uddannelsen er ligesom en almindelig håndværksuddannelse en EUD. Det vil sige, at vores skolegang ligner en tømrers rigtig meget. Derfor har jeg været i rigtig meget praktik i løbet af min uddannelse. Dog med lidt mindre redbull/Faxe Kondi end en tømrer. Måske.

Det er jeg personligt rigtig glad for, da jeg lærer bedre ved at få fingrene ned i kagedejen, se trykmaskinerne, være med til kundemøder, selv tage produkt billeder og udvikle en case fra start til slut med en kunde.

Selvom min uddannelse er en af de ældste, indenfor det evigt udviklende fag, så bliver jeg ofte spurgt, hvad forskellen er på de forskellige uddannelser.

Og ærligt, så ved jeg det ikke helt.
Jeg ved, at på KEA har de multimediedesignere. Den varer 2 år, med flere undervisningsperioder end min, men mindre praktik. De multimediedesignere, som jeg har mødt, har været utrolig glade for deres skole og får typisk ret “up-to-date” projekter at arbejde med. Som jeg har forstået, har de meget med front-end design og programmering og User Experience (UX) at gøre.

På nogle af de andre erhvervsskoler er der også Digital Media. Deres stilling bliver som sådan også “grafiker”, men da uddannelsen er så programmeringstung, er den udlærte stilling lidt uvis. Deres spidskompetence bliver at udvikle et budskab med billeder, video, lyd, grafik, animation mm. Samt at udvikle hjemmesider og forskellige digitale løsninger.

Og så udover dem, er der grafisk kommunikation, designledelse, designer, grafisk fortælling og visuel kommunikation

Alle uddannelserne kan være vidt forskellige, men have mange ligheder. En af de ligheder er, at vi bliver forvekslet med hinanden.

Personligt gør det mig ikke så meget. At være i et kreativ felt med en masse kreative personer er ofte rammerne for, at vi alle bytter lidt identitet, som vi både lærer af og lærer fra os gennem. Det er et stort fag, og der kommer hele tiden noget nyt, som uddannelserne også skal tage stilling til. Det er måske derfor, at uddannelserne kan minde så meget om hinanden nu, kontra 10 år siden. I min situation, var det bare mediegrafikerudannelsen, som passede mig bedst, da jeg var 16 år og skulle vælge uddannelse. Så var det jo fedt, at jeg blev ved med at være glad for det og stadig er det.

Jeg tror ikke på, at nogle af uddannelserne er bedre end de andre. Jeg mener, at så meget af det at være grafiker/designer/multimedie/whatever, kommer an på dig som person og ikke din uddannelse. Måske har din persontype påvirket dit uddannelsesvalg, men det gør dig ikke til en bedre grafiker, i min mening.

Nå. Så blev det lidt dybt alligevel.
Jeg vil rigtig gerne høre jeres egne meninger om dette, specielt hvis du også er i den grafiske branche!

//Emma